top of page

THE SECRET WARTIME TUNNELS – Dover Castle

Dover Castle - tunnel
Dover Castle - udstilling

Dybt under Dover Castle, skjult bag de kendte, hvide klippevægge, gemmer der sig en hemmelighed. Et 6,4 km langt net af underjordiske tunneller, brugt under 2. verdenskrig. Helt indtil 1984 blev de holdt skjult for offentligheden, men i dag er de omdannet til museum af English Heritage i samarbejde med Kvorning design & kommunikation.

Kvorning design & kommunikation skabte de mere end 6000 kvadratmeter udstilling og leverede løsningen i totalentreprise for English Heritage. Stouenborg var Kvornings rådgiver og underleverandør på udvikling af lyduniverser og -systemer.

Når de besøgende træder ind i udstillingen ”Operation Dynamo” og især i afsnittet ”The Battle of France”, omgives de af autentiske lyde fra krigen. Lydsporet består af realistiske krigslyde i baggrunden, mens originale optagelser af stemmer genlyder gennem tunnellerne. At installere de mange højtalere i tunnellerne var ikke nogen nem opgave. Af hensyn til bevaringen af de historiske tunneller, kunne man ikke uden videre installere et stort surroundsound system. Derfor faldt valget på Meyer Sounds MM-4XP miniature højtalere, som kunne passes usynligt ind i udstillingen. Højtalerne er både robuste, så de tåler det barske miljø i tunnellerne, men de er også kompakte og i stand til at gengive lydsporet så livagtigt, at man føler det som om, krigen raser uden for tunnelen.

I Dovers underjordiske tunneller bliver historien levende, og med den gennemførte lyd bliver de besøgende ført tilbage i tiden, hvor de kan opleve krigens gru og atmosfæren i tunnellerne under evakueringen af næsten 400.000 allierede soldater fra Dunkerque til Dover i 10 hektiske dage under 2. Verdenskrig – ”Operation Dynamo”.

Dover Castle - udstilling

Du kan også læse om det projekt vi lavede for RAGNARock museet.

Foto: Nicolai Perjesi Photography.
bottom of page