Avicii Arena



I hjertet af Stockholm rejser Avicii Arena sig som et ikon for både arkitektur og kultur. Siden åbningen i 1989 har den sfæriske bygning – tegnet af Bergs Arkitektkontor og opført som verdens største af sin slags – været hjemsted for alt fra ishockeykampe til udsolgte koncerter. Med en diameter på 110 meter og en indvendig højde på 85 meter har arenaen huset op til 17.303 gæster, da Metallica slog publikumsrekorden i 2018.
Nu, næsten 35 år senere, gennemgår arenaen sin første omfattende modernisering. Bag projektet står SGA Fastigheter og NCC i samarbejde med et hold af internationale specialister – herunder Stouenborg – som skal bringe arenaen ind i en ny teknologisk æra, uden at gå på kompromis med dens kulturhistoriske værdi.
Stouenborg er hentet ind som både rådgiver og teknisk integrationspartner med ansvar for projektering og installation af verdens største Constellation-system fra Meyer Sound. Dette elektroakustiske system gør det muligt at tilpasse akustikken i realtid til alt fra sportsbegivenheder til symfonikoncerter – uden at ændre på bygningens fysiske struktur. Målet er at forstærke den arkitektoniske rumlighed og skabe en lydoplevelse i absolut verdensklasse.
Det komplekse projekt udføres under en stram tidsplan, hvor Stouenborg kun har haft to uger onsite til installation – en opgave der normalt tager op til tre måneder. Løsningen er fundet i minutiøs forberedelse: Alle komponenter blev forudbygget og testet i Danmark, og samtlige elementer blev modelleret i detaljerede BIM- og IFC-modeller helt ned til hver enkelt skrue.
Den nye bevægelige loftkonstruktion, som minder om en Pringles-chip, stiller store krav til placering og tuning af systemets højttalere og mikrofoner. I tæt samarbejde med Meyer Sound, NCC, Efterklang og andre aktører, realiserer Stouenborg nu en elektroakustisk løsning, som vil placere Avicii Arena i lydens absolutte superliga.
Når arenaen genåbner i januar 2025, står den som et forbillede på, hvordan teknologi, design og kulturarv kan smelte sammen i én samlet oplevelse.



Hvis du vil se mere om andre constellations-systemer vi har integreret, kan du bl.a kigge på projektet for Aarhus Arkitektskole, Mærsk Tower eller Örebro universitet.